Menu Gust de Iași
Dulceața de ardei iute este o dulceață specială. Ardei iuți sunt atent selecționați și curățati de toate semințele, după care sunt aruncați într-un sos special, pentru a fierbe molcom timp de câteva ore bune. Se asociază cu orice bucată de carne în procesul de maturare, gătire sau servire. Friptura va avea o aroma specială, care va surprinde orice gurmand.
Dulceața de căpșuni e printre cele mai apetisante dulcețuri. Are o culoare rubinie delicioasă, iar fructele rămân întregi și puțin ferme, ai zice că acum sunt culese din grădină. Preparatul ăsta e o adevărată desfățare pentru toți iubitorii de dulceață tradițională.
Întotdeauna e bătălie mare pe dulceața de cireșe amare. Trebuie migală multă cu ea, da’ și când e gata, aurul negru al cămării o numesc. Lipicioasă, cu gustul caracteristic, dulce-amărui, e imposibil să nu o iubești și să nu te repezi la ea de câte ori o vezi. O mână de cireșe amare te scapă de-o durere de cap, la propriu. Au efect calmant, ca o aspirină. Pe lângă asta, sunt printre cele mai bogate fructe în antioxidanți, un motiv în plus să le conservi și să le ai la îndemână tot anul. Au cantități însemnate de vitamina C, calciu, magneziu, potasiu, ajutând astfel sistemul nervos.
Coacăzele negre sunt recunoscute ca având foarte mulți antioxidanti. Noi am cules cu grija perlele negre parfumatea, le-am spălat si le-am transformat într-o parfumată dulceață. Dulceața de coacăze negre este un deliciu culinar care va surprinde pe toată lumea. Datorită texturii deosebite, poate fi folosită la diferite prăjituri sau consumate ca atare pe o felie de pâine la micul dejun.
De câte ori mă durea în gât, avea mama leac pentru mine – dulceața de nuci verzi. Și, culmea, pe mine mă țineau durerile în gât, cam până se terminau și borcanele de dulceață. Cum să nu îți placă dacă are un gust așa deosebit și fructele intacte, puțin ferme, cu siropul vâscos și dulce care le îmbracă, o armonie perfectă între gust și consistență.
Aștept în fiecare an luna lui cireșar, de parcă… Nici nu știu cum să zic, dar ce sentiment mai frumos poți avea când vezi copacii doldora de cireșe, ca niște adevărate giuvaieruri și alta nu. Și cum sunt ele așa mititele, frumușele, mi-au părut și puțintel cam „sfioase”. Așa că mi-am zis să nu le las singurele în dulceață. Le-am presărat cu puțintel ghimbir, o pișcătură, atât cât să le dea curaj să își împrăstie aroma și mai bine.
Conține cireșe albe, zahăr, zeamă de lămâie, mentă de gradină.
Vișinele sunt altă poveste pe felia mea de pâine. Îmi plac oricum, dar în dulceață-s cele mai bune. Și nu așa oricum – am desăvârșit dulceața de vișine cu câteva batoane de vanilie bourbon, care i-au oferit doar o aroma subtilă, fără a-i altera gustul tradițional. Vișinele conțin o cantitate mare de potasiu, menținând sănătatea pielii. De asemenea, sunt bogate și în minerale (fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc) și vitamine (A, B1, B2, B9, C, E etc.).
Gutuile galbene și parfumate, curățate bine de puf, au fost tăiate în cuburi potrivite. Am pus niște zahăr peste ele și apoi le-am pus pe foc. Au fiert, nici prea mult, nici prea puțin, și s-au transformat într-o dulceață delicioasă pe care am sigilat-o rapid în borcane, ca să le rămână aroma intactă. Ori de câte ori deschizi un borcan de dulceață de gutui, mireasma îți inundă casa.
În fiecare toamnă, magiunul este cel mai așteptat preparat în Cămara Naturii. E cremos, e sănătos și bun pentru oricine, pentru că spre deosebire de alte fructe, prunele nu au nevoie de zahăr. Ele sunt dulci, parfumate și delicioase fără alte ajutoare. Asta e, norocul e tot al nostru. Să tot mănânci cornulețe cu magiun, fără sentimente de vinovăție. Dacă mai adaugi și puțin miez de nucă, deja ai transformat acest desert într-un superaliment. Asta e, norocul e tot al nostru. Magiunul din Cămara Naturii este preparat la foc molcom. Magiunul este un desert natural ideal pentru toată lumea, inclusiv pentru diabetici, pentru că nu conține zahăr. Este ideal pentru funcționarea optimă a aparatului digestiv și conține multe vitamine și minerale indispensabile organismului: potasiu, magneziu, fier, calciu, bor, seleniu. Ajută și la absorbția mai bună a vitaminei D, a calciului și magneziului. Protejează sistemul muscular și nervos și îl întărește pe cel imunitar. Nucile sunt bogate în acizi grași sănătoși, minerale și vitamine și ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
E o plăcere deosebită când prepari dulceață de caise cu miez de nuca. Cu un gust autentic, ce trezeste cele mai placute simturi. Culoare galbenă, ca aurul, gust acrișor doar atât cât trebuie, e printre preferatele multora. Are gust bun și cu pâine și cu biscuiți. E bună și în tarte și în prăjituri cu cremă. E bună să o mănânci cu lingurița direct din borcan, ce să mai?
Vâscos, dulce, curge agale din sticlă. Siropul din muguri de brad e făcut din cei mai tineri muguri culeși din pădurile Moldovei. Îi spăl cu mare grijă cu apă rece și le las să se odihnească, vreo două zile, acoperite cu niscavai zahăr, ca să se macereze binișor. Apoi, pasteurizez tot sucul ăla plin de bunătate, ca să îl păstrez cât mai mult timp. Siropul natural din muguri de brad are efecte terapeutice multiple. Este antiseptic, anitiinflamator și cicatrizant. Este bun pentru durerile în gât, calmează tusea și ajută și în cazuri de bronșită, astm bronșic și tuberculoză. De asemenea, este ideal pentru copii în prevenirea anemiilor, prin efectul vitaminizant.