Menu Gust de Iași

Urmărește conturile noastre de social media

Producători înscriși recent pe platformă

Cosul cu paini
Coșul cu pâini

Scurtă descriere

Iași

Iași

5/5
Rețetele noastre au evoluat și s-au rafinat în timp, în incercarea de a regăsi gustul pâinii de altă dată. Am căutat acel gust care, la fel ca în romanul lui Marcel Proust, „În cautarea timpului pierdut”, la ani de zile distanță, să ne arunce înapoi pe drumurile copilăriei, pe câmpurile pline de flori, pe pajiștea unde ne jucam impreună cu prietenii, în patul călduros din camera bunicilor. În ultimul timp, am incercat să observ diverse comportamente alimentare legate de pâinea pe care ne-am obișnuit să o consumăm. O pâine fără gust, un accesoriu pe masa noastră, un simplu vehicul, o bandă transportoare pentru diversele feluri de mâncare. Noi romanii avem faima ca mâncăm foarte multă pâine. Este, din păcate, foarte adevarat, ba mai mult, mâncăm pâine de proastă calitate. Nu e mai puțin adevărat însă că, și cei care ne consideră dependenți de pâine, și mă refer la cei pentru care grija satisfacerii nevoilor primare a trecut de mult timp pe planul doi, consumă și ei acest aliment. În schimb vorbim despre un cult pentru pâine, pentru painea sănătoasă – o pâine cu gust, cu miros, cu personalitate. Am plecat pe acest drum pentru că noi chiar credem în pâine și suntem siguri că pâinea de calitate trebuie să aibă un loc central pe masa noastră. Pâinea este, indiscutabil, un aliment care potențează și amplifică celelelate gusturi și arome. Pentru ca diversele târguri la care participăm sunt o ocazie de a interacționa cu persoane care nu ne cunosc și nu știu ceea ce încercăm noi să facem, pentru a le stârni curiozitatea, am folosit abordarea, specifică poate manifestarilor de acest gen: „Haideți să gustați o pâine adevarată!” De multe ori am primit răspunsul – și cu siguranță e vorba și de complezența sau de eschiva, am trecut cu toții prin asta – „Nu, că mă îngraș!”. Vă spuneam că de ceva timp, pe masa noastră avem doar pâine din producția proprie. La fel ca în multe alte domenii și aici se aplică principiul calitate, nu cantitate. Făina pe care o folosim noi și care este, de fapt, sufletul pâinii, este produsă de o moară mică de la țară, care nu folosește amelioratori sau aditivi. După multe tatonări, suntem bucuroși că am reușit să gasim un partener care împărtășește pasiunea noastra. Spuneam că faina este sufletul pâinii. Pentru că faina este de mai multe feluri (albă, integrală, secară, neagră, tărâțe) fiecare tip de pâine are personalitatea, temperamentul și forma proprie. Pâinea albă este mai dulce și mai înfoiată, cea neagră este mai acidă și mai îndesată, mai vârtoasă. Pâinea integrală se înrudește și imprumută aromele pământului din care a crescut, cea de secară este mai capricioasă, mai selectivă, alegându-și cu grijă comesenii.

Povestea noastră

Regina pâinilor noastre este pâinea cu maia. Pentru această pâine, am substituit drojdia cu maiaua – un ferment natural, tot pe bază de făină, care activează glutenul/enzimele din grâu. Este o pâine cu personalitate, temperamentală, și care te delectează cu un gust inedit, ușor acrișor, de pâine adevarată. Gustul actual, cel pe care papilele noastre gustative îl asociază cu pâinea, este de fapt un gust comercial și indus. Pentru o pâine gustoasă e nevoie de multă migală și pasiune, este un proces diametral opus, antagonic chiar celui industrial. Cea care pune și ea partea ei de suflet în pâinea noastră este soția, Mariana. În acest moment, orice particică de aluat trece prin mâna ei. Pentru că și noi vrem să ne construim propriul nostru blazon și doar trudind zi și noapte putem face asta. Mica noastră afacere, cu toate că e dificil pentru mine să asociez acest cuvânt, afacere, cu pasiunea noastră pentru pâine, este de fapt un grup de prieteni pe care dorim să îl lărgim, din dorința de a împărtăși ceea ce am învățat noi despre pâine. Poate fi numită afacere, și este evident o afacere de nișă, doar la nivelul dificultăților pe care le avem în învingerea preconcepțiilor despre care am tot vorbit. Convingerea noastră este că dacă propunem produse naturale, apropiate de ceea ce știm cu toții că înseamnă produse tradiționale, vom avea succes. Știm însă că vom avea mult de muncă și multe nopți nedormite în fața noastră.
LINK Cosul cu paini paine cu maia 1
Rulează videoul

Unde și ce distribuim

Unde distribuim

Livrare directă la consumator, Magazin propriu, Magazine partenere

Categorii de produse

Panificație

Tipuri de produse

Covrigi | Cozonac | Pâine | Pâine cu cartofi | Pâine cu maia | Plăcinte | Saleuri | Sărățele

Produse reprezentative

Pâine cu maia, Pâine cu cartofi

COsul cu paini Paine cu maia Iasi
Pâine - diverse sortimente

COsul cu paini Diverse sortimente
Cozonac

COsul cu paini Cozonac
Chec

COsul cu paini Chec
Covrigi, Sărățele, Saleuri

COsul cu paini Saratele
Plăcinte

COsul cu paini Placinte

Degustări

No data was found

Recenzii

Distribuie acest producător

Contact

brutarieartizanala2015@gmail.com

0740117510