Menu Gust de Iași

Urmărește conturile noastre de social media

Producători înscriși recent pe platformă

vinuri 1
Crama Jitar
Logo

Scurtă descriere

sat Storești, comuna Frumușica

Botoșani

Număr Revizii 0
0.0/5
Crama Jitar este o afacere de familie, care pune preț pe calitate și natura. Crama produce vinuri artizanale de înaltă calitate, în agricultura ecologică. Vinurile sunt produse în comuna Frumușica din județul Botoșani, după o experiență de peste 7 ani pe meleagurile alpine ale Italiei. Crama Jitar a obținut punctaj de medalie de argint cu Feteasca Neagră din 2021, la Vinarium International Wine Contest 2022, cel mai important concurs internațional din Europa de Est.

Povestea noastră

Sebastian și Ioana Jitariu s-au întors în țară după 7 ani de Italia și au învestit într-o plantație de vie și o cramă în Nordul Moldovei, în comuna natală Frumușica din județul Botoșani. ”Am lucrat 7 ani în domeniul viticol și în culturile bio, iar acum suntem în curs de autorizare a producției BIO, cultura fiind acreditată BIO. Crama noastră, Jitar, este una în care vinul este produs artizanal, alegem fiecare bobiță în parte, dăm jos bobițele înțelate de viespi și punem mult preț pe igienă. Dacă o viespe înțeapă bobița, se oțetește”, a declarat Sebastian Jitariu, citat de banulbotosanean.ro. Cei doi tineri au plantat acum 5 ani un hectar cu Fetească albă, Fetească neagră, Pinot Gris și Sauvignon Blanc, iar pentru prepararea vinului folosesc butoaie de stejar și barice din inox. Crama Jitar are vinuri fresh și baricate.

Unde și ce distribuim

Unde distribuim

Livrare directă la consumator

Categorii de produse

Vinuri

Tipuri de produse

Fetească albă | Fetească neagră | Orange Wine | Sauvignon Blanc

Produse reprezentative

Sebastian Jitariu, crama Jitar: „Vinul artizanal e cules bob cu bob și lucrat cât mai mult manufacturier. E selecționat manual, se curăță fiecare strugure în parte, e presat manual, cu prese de mici dimensiuni. Apoi se fermentează controlat și stă după fermentare, se sedimentează și filtrează foarte puțin. Noi filtrăm o singură dată vinul. Cam așa se face diferența între un vin tehnic și unul artizanal. Vinul tehnic este extrem de prelucrat și filtrat până ajunge în pahar, pe când la noi este foarte puțin prelucrat, îl lăsăm cât mai natural.”
Fetească neagră

feteasca neagra
Fetească albă

sauvignon blanc
Sauvignon Blanc

balai
Orange Wine

Sebastian Jitariu: „Pinot gri este, de fapt, un vin alb, dar e tratat clasic, noi îl facem rosé. El este alb în interior și coaja portocalie. În mod normal, se face un vin alb. Noi îl presăm la rece, îl macerăm și iese un vin portocaliu… soiul e adus din Italia, dar e aclimatizat în România, e un soi care s-a adaptat foarte bine.”

orange wine

Degustări

No data was found

Recenzii

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Distribuie acest producător

Contact

cramajitar@gmail.com

0743 898 132