Menu Gust de Iași
Uleiul de in poate conține o multitudine de compuși activi: acizi grași Omega 3 (acid alfa linoleic – ALA), proteine care ajută la scăderea riscurilor de boli cardiovasculare, fibre care ajută la prevenirea constipației, Lignani – compuși fenolici care protejează împotriva cancerului, minerale (calciu, magneziu și fosfor). O lingură (15 ml) de ulei de in conține 7,196 mg de acizi Omega 3 care sunt transformați, într-o cantitate mică, în acidul eicosapentanoic (EPA) şi acidul docohexanoic (DHA). Valori nutriționale: 884 kcal (3700 KJ)/100 g, carbohidrați - 0 g, lipide și acizi grași - 99,98 g, minerale (calciu - 1 mg, zinc - 0,07 mg), vitamine (vitamina E - 0,47 mg, vitamina K - 0,093 mg, colină - 0,2 mg), proteine și aminoacizi - 0,11 g. Beneficiile uleiului de in pentru organism: tratează eczemele, tratează constipația, dar și diareea, ajută la pierderea în greutate, ajută la prevenirea cancerului, îmbunătățește sănătatea inimii. Doze recomandate: pentru persoanele care au colesterolul mărit este recomandat să se consume o doză de 40-50 g de ulei de in pe zi. Pe de altă parte, 15 g de ulei de in pe zi îmbunătățesc funcțiile renale la persoanele care suferă de lupus. Simptomele menopauzei sunt ameliorate cu 40 g de ulei din semințe de in pe zi. Trigliceridele vor fi scăzute cu 38-60 g de ulei de in consumate zilnic.
Uleiul de cânepă este cunoscut mai ales datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega 3 și Omega 6 (conține până la 80% acizi grași buni, dintre care Omega 3 în proporție de 22% și Omega 6 în proporție de 55%) – acesta acoperă fără probleme necesarul zilnic de grăsimi bune. Însă, pe lângă aceștia, în acest ulei se găsesc și multe alte substanțe nutritive care nu ar trebui ignorate. Valori nutriționale: valoare energetică: 812 kcal (3404 KJ)/100 g, grăsimi - 92 g, din care acizi grași saturați - 8 g, acizi grași mononesaturați - 10 g, acizi grași poli nesaturați - 71 g, carbohidrati - 0 g, zaharuri - 0 g, fibre - 0 g, proteine - 0 g, sare 0 g. Uleiul de cânepă conține vitamina E, vitamina B1 (tiamină), vitamina B2 (riboflavină), vitamina B6 (piroxidină), vitamina C, caroten, fitosteroli, fosfolipide, lecitină, calciu, magneziu, sulf, potasiu, fosfor, fier, zinc, mangan, cupru, clorofilă. Beneficii pentru sănătate: previne bolile cardiovasculare, reglează activitatea hormonală, are rol antiinflamator, protejează sistemul nervos, întărește sistemul imunitar, scade colesterolul, tratează dermatita atopică, sursă importantă de proteine pentru vegetarieni.
Armurariul este o plantă mediteraneană folosită pentru tratarea unor diverse afecțiuni de mai bine de 2000 de ani. Compoziţia chimică complexă a armurariului îi justifică efectele lui remarcabile. Semințele de armurariu pe care le presăm la rece pentru a obține uleiul, conțin silimarina, bioflavonoide, aminoacizi, acid glutamic, acid fumaric, saponine, steroli, tocoferol, vitaminele E, B, C, D, K, substanțe carotenoide, potasiu, magneziu, fier, calciu, seleniu, zinc, vanadiu, Omega 6 și Omega 9. Valori nutriţionale: valoare energetică 899 kcal (3697 kJ)/100 g, lipide -100 g, acizi graşi saturaţi - 19,79 g, acizi graşi mononesaturaţi - 24,99 g, acizi graşi polinesaturaţi - 55,15 g, carbohidraţi - 0 g, zahăr 0 g, fibre - 0,01 g, proteine - 0,95 g, sare - 0,84 g. Indicaţii de utilizare: hepatită (regenerarea și tonifierea ficatului), toxiinfecţie alimentară, coxartroză, reumatism, astenie, constipaţie rebelă, spasmofilie, convalescenţă după boli grave, boli degenerative, emanciere (slăbire exagerată), sindrom de malabsorbţie, surmenaj intelectual (indicată mai ales studenţilor în perioada examenelor), astenie, migrenă, lipsă de vitalitate, oboseală marcată, depresie (plus un gram pulbere de sunătoare de 4 ori pe zi), boli ale splinei (plus siminoc şi brustur câte 2 g de 4 ori pe zi).
Uleiul de floarea–soarelui presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Este un produs natural, extras – aşa cum o arată şi numele – fără procedee termice, din seminţele de floarea-soarelui, aşa încât să îşi păstreze nealterate proprietăţile terapeutice. Aceasta are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Valori nutritive ulei de floarea-soarelui presat la rece: energie - 899,91 kcal (3699,63 KJ), proteine- 0 g, carbohidrați - 0 g, fibre - 0 g, grăsimi - 99,99 g, din care acizi grași saturați - 10,71 g, acizi grași monosaturați - 19,83 g, acizi grași polinesaturați - 69,46 g, sare - 0 g. Uleiul de floarea–soarelui presat la rece are de asemenea un conţinut mare de lecitină ce ajută la tonifierea sistemului nervos, de vitaminele A, E şi F, minerale (mangan, cupru, magneziu, seleniu, fosfor), acizi graşi polinesaturaţi benefici pentru scăderea colesterolului, precum şi alte substanţe cu efecte antiinfecţioase şi regenerative. El este antioxidant, tonic, nutritiv, regenerant, antiinfecţios şi detoxifiant. Uleiul de floarea-soarelui conţine de asemenea şi vitamina A care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, la prevenirea diverselor infecţii, a aterosclerozei şi a hipertensiunii. Indicații de utilizare: dezintoxicarea organismului, prevenirea afecţiunilor gingiilor (gingivite, paradontoză), tratarea bolilor respiratorii ale căilor superioare, tratarea şi prevenirea arteriosclerozei, a accidentelor vasculare, pentru a mări rezistența la frig și umezeală în anotimpul rece.