Transfer de cunoaștere

Comunicat de presă. Finalizarea proiectului

Asociația Rural Development Research Platform anunță finalizarea proiectului GustDeIași (Construirea platformei digitale GustDeIași.ro, în sprijinul facilitării accesului consumatorilor din municipiul Iași la produsele alimentare, direct de la producătorii locali și regionali).

Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași, iar scopul acestuia a constat în creșterea gradului de informare și de accesibilitate a cetățenilor municipiului Iași cu privire la producătorii de produse agroalimentare din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, prezenți pe piața ieșeană.  

Acest proiect a plecat de la ideea că, la nivelul Municipiului Iași, consumatorii întâmpină dificultăți în ceea ce privește identificarea producătorilor locali de produse agroalimentare și, mai ales, a producătorilor care asigură livrarea produselor direct la domiciliu, această realitate fiind evidențiată în special mai ales în situații de criză, așa cum este cazul crizei sanitare și economice provocată de SARS-CoV-2 în România. Această criză cu implicații considerabile asupra tuturor sectoarelor de activitate economică, pe lângă faptul că a provocat o situație de insecuritate alimentară, a demonstrat și vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare convenționale. În acest sens, lanțurile alimentare scurte pot contribui semnificativ la depășirea efectelor crizei economice și alimentare. 

Proiectul s-a desfășurat în ultimul trimestru al anului 2020 și a contribuit la promovarea producătorilor locali cu distribuție în sistemul lanțului scurt de aprovizionare în municipiul Iași. 

Pe perioada de implementare a proiectului, pe platforma GustDeIași.ro au fost create 39 de profiluri de producători și 2 degustări online.

În continuare, platforma GustDeIași.ro va atrage și alți producători locali, va organiza și alte evenimente de promovare a acestora în beneficiul comun al producătorilor și consumatorilor.

Vă invităm să urmăriți acest proiect în continuare, fie în calitate de producători, fie în calitate de consumatori, cu speranța că inițiativa noastră vine în sprijinul creșterii calității vieții în municipiul Iași prin contribuția la dezvoltarea unui comportament alimentar mai sănătos. 

Proiectul GustDeIași a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași, sub contractul de finanțare 93030/15.09.2020.

Echipa proiectului: Ioan Sebastian Brumă. Codrin Dinu Vasiliu, Lucian Tanasă, Sebastian Doboș. 

Perioada de desfășurare: octombrie-decembrie 2020. 

Buget: 31.370 Lei

Ioan Sebastian Brumă,

Coordonatorul proiectului.